Planeta noastră

Am avut o perioadă când eram un evoluționist convins, mai exact crezut sincer în macro-evoluție, pentru că micro-evoluția este științific dovedită. Ca geolog, așa am învățat și așa am preluat. Aprofundând cunoștințele mele și printr-un studiu laborios, am ajuns la concluzia că ceva nu este ‘koser’. Cum adică, de la microb la om? De la țînțar la armăsar? De la pești la filozofi? De la ˝mocirla creatoare” la muzica lui Bach? Asta nu era pentru mine și nu mă mulțumește.

În acest timp de căutare și frământare, Cel care mi-a venit în ajutor a fost Creatorul, ca tot El apoi să mă ajute să înțeleg că totul a fost creat de El și prin El.

Ceea ce s-a întâmplat din păcate, prin însăși faptul că ne-a dar liberul arbitru, am început să facem greșeli. Aproape imediat, lucrurile care erau bune (și omul și toate animalele), prin mutații, au creat răul. Omul, de exemplu, prin mutații devin devianți și răi. Nu mă gândesc acum la diavol, asta este ceva separat și dincolo de tema noastră. De ce a lăsat Dumnezeu să fie mutanți? NU ȘTIU! Poate pentru că omul a fost lăsat să aleagă liber (nici un alt animal nu poate să facă această alegere) dar unii au ales să fie rebeli. Dumnezeu putea să facă în așa fel încât toate deviațiile (adică mutațiile) să se repare automat (ADN-ul) și niciodată să nu fie deviații, dar atunci omul nu ar fi fost liber…

Geofiziologia spune (prin cel care a folosit pentru prima dată – James Lovelock, The Ages of Gaia: A Biography of Our Living Earth, 1995) că de multe ori întregi specii au fost rase de pa pământ (extincții). Spre exemplu, în Permian, peste 90% din toate speciile au pierit pe pământ.

”Iată cum o idee iconoclastă precum geofiziologia poate genera o cascadă de idei la fel de neortodoxe, care au ajuns să ofere omenirii o viziune alternativă: suntem parte a unui uriaș mecanism viu, controlat de o inexplicabilă înlănțuire de bucle de autoreglare. Aceasta a însemnat de multe ori eliminarea complectă (extincția) unor întregi grupe de viață – părți și ele ale mecanismului – , întregul păstrându-și echilibrul. Concluzia? Omenirea însăși poate împărtăși aceeași soartă, dacă va ajunge un element periculos (sau inutil) pentru echilibru. Pare greu de crezut, dar avem zilnic la îndemână exemple. Să ne gândim numai la faptul că există întotdeauna mai multe boli letale ce devansează posibilitățile medicinei umane. Apoi, cine știe, Gaia poate fi la originea acelor grave aberații comportamentale colective, îndeobște sub numite de războaie. Are oare rost să continuăm cu exemple? Soluția este una singură: de vreme ce suntem probabil singularii care putem înțelege aceste lucruri, trebuie să redevenim părți active ale vieții Gaia, să accelerăm cu tehnologia noastă acele bucle de feedback ce contribuie la funcționarea ei optimă. Să devenim deci conștiința planetei vii. Dacă există (și de ce n-ar exista), o genetică planetară, să veghem asupra mutațiilor pe care le putem produce noi, cei mai acerbi creatori și exploratori de mutați…” (Emil Silvestru, p.219-243, coordonator Iustinian Petrescu,Terra – catastrofe naturale,  Editura Tehnică București, 1993).”

Dacă nu ar există Dumnezeu, este posibil – de fapt probabil – ca omul să dispară într-o zi. Dar Dumnezeu este etern – sau mai degrabă dincolo de timp și spațiu – și vrea să vadă până unde merge omul singur, omul care crede că în timp totul este posibil, că în cele din urmă omul devenind zei! Interesant, în românește ”zei” sau ”deități” și ”Dumnezeu” sunt diferiți pe când în engleză (și în alte multe limbi), este ”god” și ”gods”). Este ca și cum românii știu că Dumnezeu este unic.

Să vedem acum ce se poate întâmpla când om și planeta – în totalitate – dar țiind cont că omul este liber să aleagă, adică să fie cu Dumnezeu sau împotrivă (cu sau fără diavol!) Mai mult, o să ne axăm numai pe oamenii și ocazional și animalele și plantele.

  1. Vulcanii

De fiecare dată când erupe un vulcan mare, nu numai o regiune ci întreaga planetă răspunde. Iată cele mai mari vulcanii (numai în cuaternar):

Sumatra (Indonezia), vulcanul Toba = 2.500 la 3.000 km³ (adică kilometri cubici)
S.U.A.,(Wyoming), Caldera Yellowstron  = 2.450 km³
Noua Zeelandă, Vulcanul Taupo = 1.200 la 2.000 km³
Japonia (Kyushu), Caldera Airo = 400 km³
Italia, (Napoli), vulcanul Campi Flegrei = 200 km³
S.U.A. (Oregon), Mt. Mazama = 150 km³
Rusia (Karmchatka), Caldera Kurile = 140 km³
Grecia, Caldera Kos-Nisyres, = 110 km³
Noua Zeelandă (Insula Kermadec) Is. Macaley = 100 km³
Grecia (Santorini sau Thera), Caldera Cape Riva = 99 km³

(Sunt mai multe erupții în Yellowston și în Noua Zeelandă dar eu am ales cele mai mari.)

Din cauza Tobei s-a declanșat ultima glaciațiune mare și faptul că o rasă de oameni – neanderthalienii – au dispărut rapid (dar cei care sa-i amestecat cu rasa ”Cro-Magnon” sunt și acum [https://en.wikipedia.org/wiki/Pe%C8%99tera_cu_Oase]). Mai târziu, nu numai în Campi Flegrei dar și în România s-a descoperil un strat de pământ cu tuf vulcanic.

În insula Santorini (Thera) o întreagă civilizație minoică a dispărut din cauza vulcanului. Mai mult, în Groenlanda, în straturile de ghiață s-a descoperit (http://www.informath.org/apprise/a4128/b42008.pdf) că printre alte elemente, este și sulfură, ceea ce înseamnă că este vulcanul Santorini, care a erupt în anul 1610 î.e.n.

DSC_2056Knossos (foto E. Silvestru)

Mai mult, în Knossos am găsit câteva pocale și pietre de costrucție de alabastru care au fost distruse parțial din cauza ploii acide (imediat după erupție).

DSC_2143 DSC_2081

Knossos (foto E. Silvestru)

Se vede cum alabastru este mâncat foarte repede din cauza ploii acide. Dacă ar fi fost  în timp, atunci nu numai alabastru ci și alte pietre de costrucție.

Sunt convins că mult mai multe situri arheologice din Europa (mai ales din Mediterana) au fost afectate de Santorini (cel puțin în ceea ce privește rocile de alabastru și calcar).

Vedem dar că prin vulcanii mari, oamenii au fost decimații  dar numai într-o regiune, niciodată în toată planeta.

2. Inundații

La sfârșitul glaciațiunii ai fost câteva super-lacuri (http://creation.com/north-sea-megaflood) și foarte repede au fost inundații uriașe. În America de Nord Lacul Agassiz, în America de Sud Lacul Argentina și Lacul Viedma, în Europa L. Ladoga, L.Varenr, în Asia L. Aral, L. Balkaș,  L. Baikal și Deșertul Taklamakan (care a fost super-lac dar pentru că tot lanțul muntoși din Asia a fost ridicat foarte repede: https://en.wikipedia.org/wiki/Taklamakan_Desert#/media/File:Taklamakan.png a devenit un deșert).

În aceiași perioade însă în Sahara sa dezvoltat un deșert, înlocul savanei cu râuri și crocodili, hipopotami, elefanți și, foarte important, peste 15000 de picturi și scrijelituri în lucul numit Tassili n’Ajjar (https://en.wikipedia.org/wiki/Tassili_n’Ajjer). Într-o altă postare, vai vorbi mai pe larg despre o altă enigmă: de ce au dispărut simultan în Europa și America de Nord și de A. de Sud, specii precum Ursus spelaea, Panthera spelaea (leul de peșteră), Crocuta crocuta spelaea (haina de peșteră), în Australia Thylacoleo carnifex (leul marsupial) și altele.

3. Pandemiile

Se pare că celele mai multe persoane răpuse de boală – anume gripa spaniolă – a fost la sfârșitul Primului Război Mondial. Între 1918 și 1919 au murit între 50 la 100 de milioane de oameni! De unde au pornit totul? Din China, bineînțeles! În China, mai ales la țară, omul și porcul sunt tot timpul în proximitate și este aproape imposibil să nu se ia virusul gripei (porcul nu se îmbolnăvește de gripă dar omul da).

În 1999, cercetătorii americani au găsit, în Alaska, într-un cimitir în permafrost, cadavre care au fost îngropate în anul 1918. Mai mult, ei au putut să găsească organele – în special plămânii – și au găsit virusul gripei (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC15547/) Sunt mai multe publicate despre aceasta și, deodată, în 2016, o altă cercetare spune că nu este adevărat și că nu chinezii au cauzat gripa în anul 1918 (http://www.jcma-online.com/article/S1726-4901%2815%2900261-0/pdf). Interesant totuși este faptul că revista este sponsorizată de guvernul Chinez…
Cele 3 pandemii de ciumă au dus la cel puțin 100 milioane de oameni decimați. De fiecare dată a început din China. (http://www.cdc.gov/plague/history/)

Apropo, în bătălia de la Kosovo Polje sau Câmpia Mierlei (1389) împăratul Otoman Murad 1 (și fiul său Baiazid) au învins împotriva sârbilor (Lazăr al Serbiei). Faptul că înainte de anul 1389 sârbi nu erau contaminați (de ciumă) este remarcabil (ciuma neagră a început în Europa pe la anul 1347). După, foarte repede, sârbii care erau din Kosovo (astăzi este Republica Kosovo) au murit de ciumă (cam 90%) dar foarte puțini albanezi au murit atunci. De aceia 90 la sută din Kosovo sunt acum albanezi!

4. Climatul

Am lucrat ca cercetător (la Institut de Speologie ”Emil Racoviță”) și ani de zile am lucrat la Peștera de la Scărișoara pentru a studia climatologia.
(http://caving-library.org.uk/catalogue/BCL/code/php/library.php?action=search&lib=BCL&type=journals&search=author&search_string=Silvestru,%20E)

6a010536b58035970c0133eff99296970b

Clima fiind dinamică, se schimbă tot timpul și din când în când – pentru o vreme – este ceva mai constantă. Spre exemplu, au mai existat dăți când clima a fost mai caldă decât astăzi. De exemplu civilizație minoică, apoi în timpurile Romane, în Evul Mediu și în modernitate. Alte ori era mai rece, ce de exemplu Epoca Bronzului, Evul Mediu tâziu și Mica Glaciațiune (1350 – 1850).

În Antarctica, în Golful Ross s-a găsit câteva sub-fosile de focă-elefant cu mai mult de 200 de kilometri în interior, pe ghiață.  Vârsta (prin ADN-mt sau acidul dezoxiribonucleic mitocondrial) este din timpurile Romane. De ce? Focă-elefant nu putea să mergă mai mult de 50 de metri pe ghiață, spre a ajungă la ocean. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1502437/ ). Înseamnă că pe vremea aceia, oceanul liber era cu 200 de kilometri mai aproape de polul sud!

În anumite peșteri, se găsesc  stalactite care pot să spună (prin forare și laborator) cânt este mai cald și cânt este mai rece. (http://www.paleodiversitas.org/PDF/130.pdf) Este clar, din nou, că pe vremea Romanilor temperatura era mai caldă, iar acum, în anul 2016 temperatura este clar mai rece față de vremea Romanilor. Într-o altă postare o să vorbim mai mult despre asta. Pe de altă parte  trebuie să spun clar: ori ce poluare prin neglijență – în toată lumea –  este rea și ar trebui să fie judecate prin proces și pedepsite drastic!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s