Neanderthalieni și oamenii s-au doar oameni?

Foarte recent (https://www.newscientist.com/article/mg23030764-300-neanderthals-built-mystery-underground-circles-175000-years-ago/) s-a găsit în Peștera Bruniquel (foto mai jos), aproape de Toulouse, Franța, un fel de sanctuar religios, construit de neanderthalieni.

cnrs_20160048_0006-800x533Foto: Peștera Bruniquel, Franța

Circumferința este de 7 metri, iar stalactitele au fost sparte în peșteră și adunate într-un singur loc, la 365 de metri de la intrarea în peșteră. Este vorba de 400 de stalactite, cu un total de peste 2 tone!

Oamenii care locuiau în peșteră (ca de exemplu neanderthalieni) erau aproape de intrare, nici o dată în profunzimea peșterii. Acele locuri erau doar pentru sanctuare și/sau picturi (Emil Silvestru (2008), Cave Book,  Master Book, Green Forest, AR, p.8-21).

La est, aproape de Avignon, este celebra peșteră Chauvet, cu picturi absolut incredibile și care sunt ceva mai târziu (față de Peștera Bruniqel). Colin Barras (New Scientist) crede că la Peștera Chauvet, oamenii erau moderni (Cro-Magnon) dar nimeni nu știe de fapt, fiind posibil ca picturile să fie create de neanderthalieni. În peșteră nu sunt obiecte care să ateste că oameni erau Cro-Magnon sau Neneanderthalieni, așa cum am scris deja (https://drsilvestru.wordpress.com/2016/06/10/planeta-noastra/). Pentru mine,  oamenii au fost întotdeauna omenii dar, ca întotdeauna, diferențele sunt câteodată majore.

news_12883_n

Nikolai Valuev: http://russia-ic.com/news/show/12883#.V2W_6o6rPIo

Așa cum a spunea odată Pablo Picasso, după ce a vizitat o peșteră din Franța (Lascaux):  ”Noi nu am inventat nimic nou [în pictură]˝.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s