2016: Se schimbă sau nu (totul!)

Când Marea Britanie a ales să intre prin ieșire, adică după cum scria odată I. L. Caragiale: Farfuridi: ”Din două una, dați-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și anume în punctele… esențiale… Din această dilemă nu puteți ieşi… Am zis!” (O scrisoare pierdută).

Serios, dilema este doar începutul. Faptul că UE este birocrată până în oase este clar și de aceia englezii au zis ”Nu!”. Este interesant că din cele 12 provincii, doar Londra, Scoția și Irlanda de Nord au vrut să rămână în Uniunea Europeană, toate celelalte provincii au votat ”Nu”. Mai mult, faptul că în toată Anglia de Est, unde industria este cea mai dezvoltata, oamenii tradițional sunt laburiști și totuși au votat să fie ”Nu”.

Ca să nu parafrazăm din nou pe Farfuridi, am mai multe obținui:

TARE: Foarte curând după aceasta, urmează ca Scoția să facă un nou referendum vis-a-vis de desprindea de Marea Britanie și suverană să adere la UE. Dacă da, atunci Irlanda de Nord o să vrea să facă referendum și să se unească cu Irlanda. Sper ca dacă o să fie așa, să nu ajungă la un nou război civil împotriva MB. Atunci, în anii șaptezeci, au fost bombele – cu mult înainte de ceea ce se întâmplă acum cu teroriștii islamiști. . Sunt și alte țări care ar putea să se desprindă de UE: Olanda, Spania, Portugalia, Austria, și atunci nu va mai fi o monedă unică (€).

MODERAT: Scoția devine independentă și aderă la UE. Irlanda rămâne în MB dar vor fi  multe probleme și posibil și atentate. Olanda și Austria vor fi desprinse de UE. Probabil nu va mai fi monedă unică (€).

LEJER: Doar Marea Britanie, UE va continua să fie unită, ba chiar mai mult, pentru că oricum, MB a avut moneda întotdeauna diferită (£).

Sunt alte modificări de asemenea (gândesc), dintre care cel mai important este NATO (sau OTAN). Cred că MB va fi mai independentă, mai ales după alegerile unui nou președinte în SUA…  s-ar putea să se schimbe mult în OTAN. Putin și Xi Jinping se fracă pe mâîni fără discuție!!

Deși aș mai vorbi (că de abia am început…) o să mă ocup doar de două regiuni:

Tirolul de Sud. La sfârșitul Primului Război Mondial, când Italia a anexat Tirolui de Sud deși era de drept o parte din Austria. În anul 1996 s-a declarat o Euro-regiune dar după 2016 (și părăsirea MB de la UE) cine știe, poate că Austria va fi învingătoare de tot…

Transilvania. Dacă UE se dizolvă, Ungaria va încerca (din nou) mai ales pentru că ” Euro-regiune” din Harghita și Covasna nu a prins, să devina Ungaria Mare! Într-o altă postare, o să vorbesc mai în detaliu despre Transilvania și ce s-a întâmplat între ani 1917 – 1922.

Și ce dacă este anul 2016? Poate că Rusia vrea să redevină un imperiu, iar China un imperiu mai mare decât China în sine (pentru că în antichitate erau aproape întotdeauna două imperii).  Deși mulți cred că Europa și America sunt bine merși, eu cred că Marea Britanie, UE și SUA sunt în declin accentuat din cauza datoriilor și faptul că sporul populației este sub 2%.

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s