Sex sau istorie?

Poate am sa șochez, poate am sa înfurii, poate nu … Mare lucru! Până la urmă, ori cine poate să spună ori ce, de vreme ce social media este rege?    

Nu știu dacă istoria mai este importantă sau măcar interesantă! Astăzi – cred eu – majoritatea tinerilor sunt interesați mai mult de sex și bani ( banii până la urmă devenind pentru unii doar un vehicul pentru sex, indiferent de vârsta, urâți sau chipeși) și asta fără restricție de sex: el și ea, el și el, ea și ea, unul (una) cu mai mulți (multe), eu și cu mine. Despre zoofilie ce să mai vorbim, astăzi mai mult decât oricând se practică . 

Pe cine mai interesează trecutul? Viitorul este ”incert” , de fapt mai contează? Clipa da, asta este singura certitudine.

Dacă cei tineri mai sunt interesați totuși de istorie, ii invit să citească :

ISTORIA – sper – este vie și în același timp ADEVĂRATĂ . Scrisul este singurul care rămâne până la urmă, chiar și dacă este subiectiv, arhivele fiind acolo.

Pentru ca eu sunt la a treia tinerețe, sunt interesat de aceste lucruri și doresc a le împărtăși. De ce? Pentru că istoria – pentru mine –  este a doua natură, chiar dacă sunt de profesie geolog .Observ cum istoria în sine se transformă în ”timp, dinainte de istorie”. Ce mă tem este că istoria se va repeta iar România va fi în pericol, (https://drsilvestru.wordpress.com/2016/06/27/2016-se-schimba-sau-nu-totul/). 

Am să încerc să fiu succint și să punctez doar lucrurile importante, lucruri întâmplate în România între anul 1918 și până în anul 1920.

În anul 1918, la Viena, împăratul Karl (Carl) I a încercat să rămână la putere dar fără succes, și în 11 noiembrie, Karl I a plecat în exil.1 Între timp, în 30 octombrie 1918, primul președinte ales -Tomáš Garrigue Masaryk – care a proclamat prima Republica Cehoslovaciă.2

La Viena, la sfârșitul lui octombrie și începutul lui noiembrie (1918) a fost un fel de revoluție care rapid s-a transformat în vandalism.3 Din fericire însă imediat, armata română din Transilvania (care erau încartiruiți la cazarma Franz Ferdinand) au intervenit și au păstrat ordinea. Vreme de aproape 4 ani, românii transilvăneni din armata austro-ungară au fost pe front în Galiția (Polonia) iar împăratul a ordonat ca transilvănenii (având între 30 și 40 de mii de soldați), să se refacă și să păzească Viena. Imediat după ce împăratul a abdicat, primul cancelar Karl Renner a creat o ”unificare” Germano-Austriacă (12 noiembrie 1918) și a refuzat să recunoască Cehoslovacia. Atunci germanii și austriecii au încercat să oprească noua republică Republica Cehoslovacă și din nou, militarii transilvăneni au făcut ordine iar președintele Masaryk a rămas la putere. Un an mai târziu, prima Republică Austriacă – separată de Germania – a luat ființă, până în anul 1938 când Germania a anexat Austria (Anschluss).

Este clar că militarii români din Transilvania au făcut ordine atunci când Austro-Ungaria, Germania și Rusia erau într-o criză profundă, când de fapt imperiile se destrămau iar revoluția bolșevică era în plină desfășurare.

Prima mențiune a numelui ”Ardeal” apare în anul 960 e.n. prin rabinul din Cordoba. ”Ardealul” în limba română și ”Erdely” în limba maghiară  sunt foarte apropiate (ca pronunție) și de aceea prefer să spun ”Transilvania”. Bine înțeles, doar în contextul istoric concret.4

Transilvania vroia de asemenea să se desprindă de Austro-Ungaria. Ungaria a devenit republică în anul 1918 (25 septembrie) și a ales primul ministru socialist pe Mihály Károlyi.5 Ministru fără portofoliu pentru naționalitățile maghiare, Oszkár Jászi – evreu care și-a schimbat numele din ”Jakubovits” în ”Jászi” (și care a devenit francmason în anul 1908) – a mers la Arad (13-14 noiembrie 1918), ca să facă tot ce putea pentru ca Ungaria să rămână ”întreagă”.6 După două ore (în care se pare că Iuliu Maniu nu a scos un cuvânt) tot Maniu a spus simplu: ”teljes elszokodas ” adică ”desprindere totală”. Două săptămâni mai târziu, la 1 decembrie 1918 Transilvania s-a alipit la Regatul României.7,8 Este interesant faptul că deși Iuliu Maniu a fost foarte important în toată perioada aceea, el nu a semnat nimic oficial la semnarea unificări intre Transilvania și România. Este posibil ca Iuliu Maniu să fi avut rezerve vizavi de unirea necondiționată cu România, el preferând o federalizare (ca în America). N-a fost să fie așa.

După Primul Război Mondial, pentru ca România să râmână întreaga, primul ministru Ion I. C. Brătianu a mers la Paris9 și a negociat feroce, dar probabil că Regina Maria a României (care a ajuns la Paris pe 6 martie 1919) a fost cea care a pecetluit soarta României Mari. Maria a fost o femeie elegantă, frumoasă, inteligentă dar cel mai important atribut , a știut cum să navigheze printre politicienii versați și vicleni.10

Cu doar patru zile înainte să mergă la Paris, Regina Maria a cunoscut un om special, un canadian pe nume Joe Boyle. O prietenie în secret, iar Joe a rămas fidel tot restul vieții.

Este remarcabil că tot el a reușit să  recupereze o parte din tezaurul românesc, atunci când împăratul rus a fost prins de bolșevici.11 Faptul că cea mai mai mare parte a tezaurului român a rămas în Rusia este bine documentat și din cauza aceea, bolșevicii au învins pe menșevici și Lenin a devenit prim-secretar Uniunea Sovietelor Ruse (mai târziu Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste).

In 21 martie 1919 Ungaria a devenit Republica Sovietică Ungară și Partidul Social Ungar (prin fuziunea dintre Partidul Democrat Social și  Comuniști) a devenit predominant. Bolșevicii – prin Lenin – au decis să invadeze România. Bela Kun – care era Comisar pentru Afacerile Străine –  și armata ungară , au avansat în Transilvania.12 Planul era ca rușii să invadeze Moldova, bulgarii și sârbii să invadeze Muntenia. În felul aceasta România și latinitatea ar fi trebuit să dispară.13

16 aprilie 1919, la Beiuș ungurii (se pare că oameni din regiune) au ucis 3 lideri români (puși în pământ de vii!) și armata ungară au ajuns până la Huedin. Regele Ferdinand al Românilor a pus armata în mișcare și au contraatacat, prima dată la frontul de la râul Tisa și apoi în august 1919, românii au ajuns în Budapesta.14 Bela Kuna fugit în Moscova și a rămas acolo până în anul 1930 când Stalin la împușcat. Românii au stat până în martie 1920, când ungurii au ales un guvern democratic prin Miklós Horthy (din anul 1924 înainte a devenit fascist sau ”horthyst”). Când românii s-au întors în România, normal au luat multe lucruri din Ungaria, dar aceasta a fost de așteptat, ca o compensație, știind că Bela Kun și armata ungară, a invadat Transilvania.

Îmi amintesc filmul Sunshine,1992 și cât de superb a fost realizat, dar în care directorul István Szabó nu spune decât că în anul 1919 ”cu sprijinul altor națiuni” ungurii au scăpat de bolșevici. În realitate, numai românia au luptat și învins împotriva bolșevicilor unguri. Marea majoritate a maghiarilor au stat și au așteptat. 15

Armata Română defilează pe stăzile Budapestei – 4 aprilie 191917

În anul 1920, prin Tratatul de la Trianon, Transilvania a rămas definitiv ca o parte din România Mare.16  În Transilvania și în Basarabia, imediat după anul 1920 (și chiar și pe vremea comunismului) majoritatea orașelor mai mari au avut prefecți și primari din regat, nu din Transilvania și Basarabia. Aceasta a avut un impact negativ, ”balcanizant” (după părerea mea) pentru că înainte, pe vremea Austriei (și în Anglia), guvernarea era bine pusă la punct.

Chiar dacă de aproape 16 ani nu mai trăiesc în România, am mulți prieteni maghiari și asta de când m-am născut la Aiud. Am fost și sper să rămân prieten cu maghiarii pentru că pentru mine Transilvania este unică și oamenii sunt cu adevărat complementari, adică ”transilvanism”. Dar eu cred că e bine și să spunem adevărul și să mergem înainte ÎMPREUNĂ.                      

NOTE

 1. https://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_German-Austria
 2. https://ro.wikipedia.org/wiki/Tom%C3%A1%C5%A1_Garrigue_Masaryk
 3. https://en.wikipedia.org/wiki/First_Austrian_Republic
 4. https://ro.wikipedia.org/wiki/Etimologia_numelui_Transilvaniei
 5. https://en.wikipedia.org/wiki/Mih%C3%A1ly_K%C3%A1rolyi
 6. https://ro.wikipedia.org/wiki/Oszk%C3%A1r_J%C3%A1szi
 7. https://ro.wikipedia.org/wiki/Senatul_Militar_Rom%C3%A2n_Central_al_Ofi%C8%9Berilor_%C8%99i_Solda%C8%9Bilor_din_Viena
 8. https://ro.wikipedia.org/wiki/Consiliul_Na%C8%9Bional_Rom%C3%A2n_Central
 9. https://en.wikipedia.org/wiki/Paris_Peace_Conference,_1919
 10. https://en.wikipedia.org/wiki/Marie_of_Romania
 11. http://www.thecanadianencyclopedia.ca/en/article/joe-boyle-king-of-the-klondike-feature/
 12. http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Bela_Kun
 13. https://ro.wikipedia.org/wiki/Republica_Sovietic%C4%83_Ungaria
 14. https://en.wikipedia.org/wiki/Revolutions_and_interventions_in_Hungary_(1918%E2%80%9320)
 15. http://www.imdb.com/title/tt0145503/
 16. https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Trianon
 17. http://only-romania.com/2013/08/romanian-army-in-budapest/
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s